MICUL GHID AL VANZATORULUI
26 Jun 2014

Ce ar trebui sa stiu daca vand un imobil? Este intrebarea pe care ne-o punem fiecare dintre noi in momentul in care ne incolteste in minte ideea unei vanzari, indiferent ca este vorba despre o garsoniera sau de o vila cu foarte multe incaperi.

Prima regula, esentiala de altfel, este:

SA NE PREGATIM CASA PENTRU VANZARE!

Nimic mai simplu de spus, dar cum o facem? Inainte de a anunta un imobil ca fiind de vanzare, verificati inca o data toate actele imobilului respectiv, asezati-le in ordine, eventual pregatiti cateva seturi de copii dupa schita imobilului si cartea funciara a acestuia care atesta ca dumneavoastra sunteti proprietarul si aveti toate drepturile sa dispuneti de acesta, inclusiv in sensul vanzarii. Apoi urmeaza partea estetica! Asa cum ati auzit, nu este o gluma.In Occident exista niste reguli devenite deja cutume despre cum se vinde un imobil. Ganditi-va, mai intai, cum ati dori dumneavoastra sa arate imobilul pe care il vizionati in ideea unei achizitionari. Sigur ca nu va propunem acum investitii majore, ci ne gandim la improspatarea zugravelii, eventual verificarea tamplariei si improspatarea acesteia cu un strat nou de vopsea.Asezati cateva plante in imobil si o sa vedeti ca dintr-o data casa arata altfel. Puneti in valoare avantajele casei dumneavoastra! Desi suntem convinsi ca dumneavoastra estimati corect valoarea locuintei inainte de a o pune in vanzare ar fi bine sa consultati minim 2 specialisti pentru stabilirea pretului corect.In acest scop adresati-va la cateva agentii imobiliare pe care le –ati ales dupa criterii bine definite. Si nu in ultimul rand, asteptati potentialii cumparatori zambind : este asa de bine sa intri intr-o casa si sa vezi fete vesele. Si noi, in calitate de vanzatori suntem nervosi pentru ca nu stim ce reactie va avea cel care ne viziteaza casa sau cat de serioase sunt intentiile sale de a cumpara un imobil, dar trebuie sa fiti convinsi ca si potentialul cumparator este in aceeasi situatie ( nu gaseste ceea ce isi doreste, este la limita cu partea financiara, trebuie sa se mute urgent etc). Asa ca, daca am avut o zi mai putin buna ( nu am primit marire de salariu, lucrarile la noua locuinta nu merg in ritmul dorit, copilul a primit nota mica etc), mai bine amanam intalnirea cu potentialii cumparatori pentru ziua urmatoare cand vom fi pregatiti sa-i primim.Nu uitati ca si dumneavoastra suntei potentiali cumparatori intr-o alta tranzactie si ganditi-va cum v-ar placea sa fiti tratati!

ACTE NECESARE VANZARII

 

Actul de dobandire al imobilului care poate fi : contract de vanzare-cumparare, titlu de proprietate + contract de construire, contract de schimb imobiliar, certificat de mostenitor, contract de donatie, sentinta judecatoreasca.
Cartea funciara a imobilului care se solicita de la Biroul de carte funciara in momentul in care aveti o oferta care corespunde cererii dumneavoastra prin intermediul Biroului Notarului Public unde urmeaza a se incheia contractul autentic.Atentie in momentul in care ati solicitat cartea funciara a imobilului pentru instrainarea acestuia, aceasta va fi blocata pe o perioada de 5 zile, ceea ce inseamna ca in acest interval nu veti putea solicita alte operatiuni.
Adeverintele intocmite de Asociatia de Locatari si care atesta faptul ca nu aveti datorii fata de aceasta din urma. Acestea se intocmesc in trei exemplare originale din care unul se pastreaza la Primarie, unul constituie anexa la contract, iar cel de al treilea se intoarce cu viza Primariei la Asociatia de Locatari. Adeverintele au termen de valabilitate de 30 de zile.
Certificatul fiscal eliberat de Directia de Taxe si Impozite din cadrul Primariei, care trebuie sa poarte si stampila Finantelor Publice, astfel atestandu-se ca nu exista nici un fel de datorii care ar putea afecta imobilul supus procesului de vanzare. Pentru eliberarea certificatului fiscal este necesar sa se achite impozitul pe imobil la zi, iar termenul de valabilitate este de 30 de zile.
Adeverinta Renel prin care se atesta ca imobilul respectiv nu are datorii fata de societatea de electricitate.Exista formular tipizat care se completeaza la sediul Renel si se elibereaza dupa achitarea la zi a facturilor de electricitate.
Actele de identitate, respectiv carte/ buletin de identitate valabile sau pasaport ori permis de conducere in cazul cetatenilor romani sau pasaport in cazul cetatenilor straini.
Certificatul de casatorie in cazul in care imobilul este coproprietatea sotilor.
 O data pregatite aceste documente va puteti prezenta in fata Notarului Public pentru semnarea contractului autentic.

>